Meg kell mondjam, megkedveltem ezt az eddig általam nem használt alapanyagot.
"Régebben" nagyon sok kajához használtam tejszínt: tészták, levesek, rakott cuccok...ümmm, sok fincsiség. Nem csak én, de az egész család is, mondhatni tejszín függő volt, mindig volt a hűtőben 1-2 doboz, de tényleg mindig.
Hát nem csoda, ha ennek kiesése nagy kérdést és fejtörést okozott. Első látogatásomkor a bioboltban kértem is erre vonatkozó javaslatot. A hölgy nagyon kedvesen elmondta a kókusz és zab tejszíneket, mint alternatívákat. Zabos pont nem volt, így a kókuszost vásároltam meg. Ki is próbáltam valamilyen sütibe, amibe nagyon jól be is vált. Na igen, de nyilván sós jellegű ételek furák lennének kókusz ízűen. Mert a kókusztejszín nem annyira kókuszos, hogy egy sütit elkókuszozzunk vele :) -bár tudjuk, hogy a kókusz reszelék, liszt a sütiknek egyik fontos alapanyaga-na de azért elég kókuszos ahhoz, hogy a sós ételeket pont elrontsa. Így kíváncsian vártam a nagy találkozás a zabtejszínnel.És üüüüm, teljesen bevált. Habartam vele főzeléket, készítettem rakott ételeket. Kicsit sárgább, kicsit hígabb, mint az általunk megszokott, hagyományos tejszín, de az étel alapvető (megszokott) állagát és ízét nem befolyásolja! Tényleg! Azért a rizstejszínt is ki fogom alkalomadtán próbálni.... :)